Nebülizatör cihaz kullanımı

Nebülizer Cihazlar

Astım ilaçları nebülizer cihazlar aracılığıyla da verilebilir. Bu yöntem daha çok uyum sorunu gözlenen durumlarda tercih edilir. Acil ve yoğun bakım servislerinde kullanılır. Uyum sorunu olmayan hastalarda diğer aracı cihazlara göre üstünlüğü yoktur. Bu cihazların dezavantajları verilen ilaç dozunun daha yüksek olması, işlemin daha uzun sürmesi, taşıma zorluğu ve elektrik ihtiyacı olmasıdır.

Nebulizatör Kullanım Tekniği

  1. Nebulizatörü çantasından çıkartınız
  2. Hortumun bir ucunu nebulizatöre bir ucunu haznenin altına yerleştiriniz.
  3. İlacı paketinden çıkartınız. Hazne içine boşaltınız. 2-3 cc ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı artırmaktadır.
  4. Nebul tarzındaki ilaçlar maskeyle çok uzun süre kullanıldığında saç köklerine ve göze zarar verebilir. Bu nedenle çocuğunuzun başına bone ve gözlük takınız. Gözlük basit çocuk gözlüğü olabildiği gibi yüzücü gözlüğü olması idealdir.
  5. Makinanın fişini takınız ve düğmesini basınız.
  6. Beş yaşından küçükler maske ile ve beş yaşından büyükler ağızlık parçasıyla derin nefes alınıp verilmelidir.
  7. Nubulizasyon haznesinde ilaç bitince uygulamayı bitirebilirisiniz. Buhar gelmemeye başlayınca hazne içini kontrol ediniz.
  8. Uygulama sonrası küçük çocuklar su içmesi veya beslenmesi önerilir. Büyük çocuklar ise dişlerini fırçalaması veya su ile gargara etmesi önerilmektedir. Bu uygulama ile ağız içinde mantar oluşumu engellenmiş olmaktadır.
  9. Her uygulama sonrası hazneyi sudan geçiriniz. Haftada bir sabunlu su ile yıkayınız ve bol su ile durulayınız. 1-2 ayda bir hazne setini değiştirmeniz uygun olabilir.
  10. Uygulama bittikten sonra fişini çekmeyi unutmayınız.
  11. Nebulizatör filtresini kullanım talimatının önerdiği sürelerde değiştiriniz.
  12. Nebulizatörü kullanım talimatından daha uzun çalıştırmayınız.

Bir yanıt yazın