İlk baharın gelmesiyle birlikte bahar alerjisi olan kişilerde semptomlar görülmeye başladı. Çocuk Alerji Bölümü’nden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, bahar alerjisiyle corona virüs belirtilerini birbirine karıştırmamak için öneride bulundu.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Alerji Bölümü’nden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Bahar alerjisi semptomlarını corona virüse bağlamayın. Alerjisi olan kişiler hemen paniğe kapılmamalı ve tedbir almalı” dedi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Alerji Bölümü’nden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu nisan, mayıs ve haziran aylarında artan bahar alerjilerinin çoğunlukla grip ve nezleye benzer semptomlar verdiği için konunun karıştırıldığına dikkat çekti.
Bahar alerjisi ve soğuk algınlığı arasındaki farkları anlatan Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu şu bilgileri verdi;
“Alerjiler sıklıkla birkaç hafta olmak üzere genellikle soğuk algınlığından daha uzun sürerler. Eğer bir önceki sene de aynı dönemde benzer şikayetlerden yakınıyorsanız, büyük ihtimalle neden alerjidir. Sık hapşırık, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı ve gözlerde sulanma soğuk algınlığından daha çok alerji ile ilişkilidir. Ayrıca berrak burun akıntısı da alerjiden yakındığınızı düşündürür. Eğer soğuk algınlığınız varsa akıntı genellikle sarı-yeşil renklidir. Hafif ateşin olması soğuk algınlığını işaret eder. Bazen soğuk algınlığı ile alerjik nezleyi ayırt etmek mümkün olmaz. Bu durumda alerji uzmanı tarafından değerlendirme yapılması gerekebilir.”
Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, corona virüs salgınının yaşandığı bugünlerde alerjik kişilerin yaşadığı semptomlar nedeniyle korona korkusu yaşadığını söyleyerek, corona virüste nefes darlığı, yüksek ateş ile şiddetli kas ve eklem ağrıları gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Alerjik rinitte ateşin görülmediğini belirten Nacaroğlu, “Alerjik rinitte abartılı bir aksırık ve burun kaşıntısı ön plandadır. Alerjisi olan kişiler paniğe kapılmamalı ve tedbir almalı” bilgisini verdi.
Çamaşırlarınızı açık havada kurutmayın!
Özellikle polenlerin sabahları yoğun olduğunu hatırlatan Nacaroğlu, “Evinizi sabah havalandırmak yerine öğleden sonra ve akşam saatlerine doğru havalandırabilirsiniz. Ayrıca polen sezonunda evi havalandırmak için polen filtreli klimalar kullanılabilir. Klimanın olmadığı durumlarda ise polen filtreli hava temizleyiciler kullanılabilir” diye konuştu.
Polenlerin ıslak çamaşırlara yapıştığını söyleyen Nacaroğlu, “Kapalı alanlarda temas ederek alerjiye neden olma riski nedeniyle, giysiler açık havada kurutulmamalıdır. Arabada polen tutucu hava filtreleri kullanılmalı ve araba bakımları esnasında polen filtrelerinin değiştirilmesine özen gösterilmelidir” açıklamalarını yaptı.